13. dec. 2024

Bliver optikerne i faget? – Kom til online infomøde 8. januar 2025

Optikernes Kompetenceudviklingsfond inviterer medlemmer af hhv. Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Urmagerne og Optikerne til infomøde om analysen fra Teknologisk Institut.

Faglig
Billede til nyheden Bliver optikerne i faget? – Kom til online infomøde 8. januar 2025
Optikerne bliver i høj grad i deres fag. Foto: Shutterstock

Mødet finder sted onsdag den 8. januar kl. 10-12, hvor seniorkonsulent Kristian Kriegbaum Jensen vil præsentere analysen og dens resultater.

Mødet er virtuelt, og har du ikke mulighed for at deltage, kan du se det efterfølgende.

Tilmelding

Tilmelding til webinar

ANALYSE

Nye tal: Optikere bliver i høj grad i faget

En ny analyse, som Teknologisk Institut har foretaget for Optikernes Kompetenceudviklingsfond viser, at hverken tidlig branchetilknytning under uddannelsen, børn eller skæve arbejdstider skræmmer optikere væk fra faget.

Langt de fleste optikere bliver i professionen. Det viser en ny analyse, som Teknologisk Institut har foretaget for Optikernes Kompetenceudviklingsfond, der er ejet af Dansk Erhverv Arbejdsgiver samt Urmagerne og Optikerne i fællesskab.

Baggrunden for analysen er den store efterspørgsel på optikere, der ikke tyder på at klinge af i fremtiden. Tværtimod. For statistikken viser, at danskerne lever længere, mens stadig flere børn oplever nærsynethed.

”Optikernes Kompetenceudviklingsfond ville undersøge, om der var en sammenhæng mellem manglen på optikere og evnen til at fastholde dem i professionen,” siger seniorkonsulent Kristian Kriegbaum Jensen, som er sektionsleder i Center for Erhverv og Samfund på Teknologisk Institut og forfatteren til analysen ’Fastholdelse af optikere i faget: en registerbaseret analyse for beskæftigelsesmønstre’.

Tidlig branchetilknytning uden betydning

Analysen bygger på data, som hhv. uddannelsesinstitutioner og arbejdsgivere har indrapporteret til Danmarks Statistik. Den omfatter alle, som har afsluttet optikeruddannelsen fra 2000 til 2021, hvilket betyder, at både personer fra den tidligere erhvervsuddannelse og den nuværende professionsbachelor indgår.

”Dermed kunne vi se, om en tidlig branchetilknytning under uddannelsen var afgørende for, om man oftere blev i professionen på sigt, men det viste sig ikke at være tilfældet,” siger Kristian Kriegbaum Jensen og tilføjer, at de studerende på erhvervsuddannelsen havde en tidligere tilknytning til branchen, end de studerende på professionsbacheloruddannelsen.

Kvinder med børn fastholdes

At få børn gør heller ikke nogen forskel i forhold til, om man bliver i professionen. I hvert fald ikke på sigt, siger seniorkonsulent Kristian Kriegbaum Jensen.

”Kvinder med børn har en lavere beskæftigelsesgrad i de første år efter endt uddannelse, men efter ti år er forskellen stort set udlignet. Det vil sige, at kvinderne er beskæftiget i professionen i samme grad som mænd med børn og personer uden børn.”

Dog har det betydning, om man som kvinde har tre børn eller flere. De har nemlig en markant lavere beskæftigelse i professionen over hele perioden.

”De kommer ganske enkelt aldrig efter det, men det er værd at bemærke, at der er tale om en ganske lille gruppe.”

Skæve arbejdstider spænder ikke ben

Analysen konkluderer også, at skæve arbejdstider ikke har nogen betydning for, om man bliver i professionen. Skæve arbejdstider bliver defineret som arbejde, der ligger uden for tidsrummet 9-17, der typisk falder sammen med arbejde i optikerbutikker, apoteker og detailhandel. Tværtimod viser det sig, at optikere i det offentlige sundhedsvæsen, hos privatpraktiserende øjenlæger eller i uddannelsessystemet oftere forlader professionen, siger Kristian Kriegbaum Jensen.

”Der er 95 procents sandsynlighed for, at man stadig er i professionen et år frem i tiden, hvis man har skæve arbejdstider, mens det kun gælder 86 procent af de uden skæve arbejdstider.”

Lavt frafald i professionen

Kristian Kriegbaum Jensen peger desuden på, at frafaldet fra professionen er ganske lavt sammenlignet med andre professioner.

”Frafaldet blandt optikere stabiliserer sig omkring 20 procent, hvorimod hver femte pædagog har forladt faget fem år efter endt uddannelse, og kun 48 procent af de nyuddannede landmænd stadig er i deres fag efter endt uddannelse.”

Konklusionen er dermed, at optikere i høj grad bliver i deres fag på trods af senere tilknytning til branchen, skæve arbejdstider og børn, så noget tyder på, at man skal kigge andre steder, hvis professionen skal være i stand til at dække behovet for optikere, siger Kristian Kriegbaum Jensen.

”Hovedfokus bør være på uddannelserne, og hvordan man sikrer et højere optag og bedre fastholdelse af studerende, for når først de har taget uddannelsen, er der en god fastholdelse i branchen.”

Analysens anbefalinger

  • Fokus på optag og fastholdelse af studerende på optikeruddannelserne.

  • Fokus på at øge beskæftigelsesgraden blandt kvinder med børn i de første år efter endt uddannelse.

  • Indlede debat om, hvordan skæve arbejdstider muligvis kan være en styrke i forhold til fx fleksibilitet og tilpasningsevne, når det gælder fastholdelsen af optikere i professionen.

  • Undersøge, hvorfor optikere i sundhedsvæsenet eller uddannelsessystemet i højere grad risikerer at forlade professionen.

Læs hele analysen her

Relaterede nyheder