15. mar. 2024

Nu er det højsæson for helligdage - Optiker

Forårets mange helligdage giver god tid til at nyde foråret og den spirende sommer. Men det giver også typisk anledning til diskussioner og spørgsmål på arbejdspladsen, når arbejdstiden skal fordeles. Vi tager her hul på nogle af spørgsmålene.

Billede til nyheden Nu er det højsæson for helligdage - Optiker
Nu nærmer påsken sig. Foto: Shutterstock

Får jeg en erstatningsfridag, hvis min fridag falder på en helligdag?

Ja, hvis du er fuldtidsansat, og din faste fridag falder på en søgnehelligdag, så skal du i henhold til optikeroverenskomsten have en anden fridag i stedet for. En søgnehelligdag er en helligdag, som ikke falder på en søndag. Det vil sige, at du i år ikke får en erstatningsfridag for påskedag.

Hvis du er deltidsansat, og det er du i henhold til overenskomsten, hvis du er ansat færre end 37 timer pr. uge, så får du desværre ingen erstatningsfridag.

Er du ansat hos en arbejdsgiver, herunder også hvis du er ansat på et hospital eller i en kommune, hvor der ikke er overenskomst, vil det afhænge af, hvad der er aftalt i din kontrakt, om du har ret til en erstatningsfridag, hvis din fridag falder på en helligdag. 

Er du ansat som chefoptiker, er der heller ingen aftale om erstatningsfridag, da det er dig selv, der planlægger din arbejdstid.

Kan jeg holde ferie på en helligdag?
Nej, i henhold til ferieloven kan ferie ikke placeres på en helligdag. Ferieloven gælder for alle lønmodtagere, uanset om der er overenskomst eller ej på virksomheden.

Hvordan tæller timerne i min arbejdsplan?
Er du optiker og ansat under optikeroverenskomsten, beregner du arbejdstiden for helligdagen med det antal timer, som du normalt skulle have arbejdet i henhold til din arbejdstidsplan. Arbejder du normalt 9 timer på en torsdag, så indgår Kristi himmelfartsdag med 9 timer i din arbejdsplan.

Er du ansat hos en arbejdsgiver, herunder også hvis du er ansat på et hospital eller i en kommune, hvor der ikke er overenskomst, vil det afhænge af, hvad der er aftalt i din kontrakt.

Må min arbejdsgiver flytte min faste fridag hen på en helligdag?
Nej, hvis du normalt har fri hver onsdag, må arbejdsgiveren ikke flytte fridagen hen på for eksempel Kristi himmelfartsdag. 

Hvilke dage er helligdage?

Der er ofte tvivl om hvilke dage, der egentlig er helligdage. Følgende dage er officielle helligdage:

  • Nytårsdag (1. januar)
  • Skærtorsdag
  • Langfredag
  • Påskedag
  • Anden påskedag
  • Kristi himmelfartsdag
  • Pinsedag
  • Anden pinsedag
  • Første juledag (25. december)
  • Anden juledag (26. december

Grundlovsdag (5. juni) og juleaftensdag (24. december) er ikke helligdage, men det er aftalt i overenskomsterne for optikere og urmagere, at de betragtes som søgnehelligdage.

I chefoptikeroverenskomsterne er det aftalt, at grundlovsdag betragtes som en hel fridag.

Relaterede nyheder