21. juni 2017

40 procent af kontoransatte har øjensymptomer

Tørre og kløende øjne hos kontoransatte skyldes ikke kun øjensygdom. Hos halvdelen er det indeklima, partikelforurening, kosmetik, medicin - og computerbrug, der kan være årsager.

Optikerne hører det jævnligt fra kunderne og nu har en større analyse sat tal på det:

Op mod 40 procent af de ansatte i kontormiljøer klager over problemer med deres øjne. Luftfugtigheden i lokalet spiller en vigtig rolle, viser en omfattende og tværfaglig analyse af indeklima- og helbredssymptomer hos kontoransatte.

EU-projektet ”OFFICAIR” fra otte lande viste bl.a. at øjenproblemer er det, som allerflest kontoransatte klager over. 

”Af de 40 procent, der klager, har op til 20 procent en form for øjensygdom, der er relateret til øjets tårefilm. Hos de øvrige kontoransatte, der klager, er det sandsynligvis indeklimaet og andre risikofaktorer, der får klageprocenten i vejret”, siger hovedforfatter til analysen, indeklimaforsker Peder Wolkoff fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i en pressemeddelelse.

Mange årsager til øjenproblemer
Udover en lav luftfugtighed i lokalet (i fly typisk under 10 procent, i kontorer mellem 30 og 50 procent) er der mange andre årsager til øjenproblemerne.

  • Formaldehyd i indeklimaet. I kontormiljøer primært fra træbaserede produkter. Det kan også dannes ved reaktioner mellem ozon og en lang række af de duftstoffer, som anvendes i fx rengøringsmidler.
  • Partikler og udstødningsgas fra biltrafik kan gøre øjets tårefilm ustabil og kan medføre en hurtigere udtørring af øjet.
  • Brug af kosmetik og medicin kan genere øjet.
  • 4-8 timer foran computerskærmen giver problemer, da vi blinker væsentligt mindre foran skærmen. Dermed bliver den naturlige fugtighed i øjets tårefilm ikke vedligeholdt.
  • Luftkvalitet udendørs på vej til arbejde spiller også en rolle.

Derudover spiller en række psykologiske faktorer ind:

”Hvis man er negativt indstillet i forhold til sine omgivelser, eller fx oplever stigende krav eller manglende indflydelse på jobbet, kan det påvirke ens oplevelse af indeklimaet”, siger Peder Wolkoff.

Det samme kan ske, når der opleves en ubehagelig lugt. Det påvirker oplevelsen af indeklimaet og medfører flere klager over fx tørre øjne.


Læs mere:

Kontorpersonale klager oftest over øjenproblemer på kontoret  - artikel fra NFA

Den videnskabelige artikel om analysen:

Pollutant exposures and health symptoms in aircrew and office workers: Is there a link? I Environment International 2015.


Vigtige nyheder

Ja til ny overenskomst for chefoptikere ansat hos F.A. Thiele A/S og Profil Optik Butikker A/S

Også chefoptikerne ansat hos Profil Optik Butikker A/S og F.A. Thiele A/S sagde ja til de ny 3 årig overenskomst, som Serviceforbundet og Urmagerne...

Læs mere her