Nogle arbejdsgivere glemmer Fritvalgs Lønkontoen. Så tjek din lønseddel en ekstra gang, hvis du er under uddannelse og har fritidsjob inden for optikerfaget.
Foto: Shutterstock
21. september 2020

Har du haft fritidsjob som studerende, så tjek din lønseddel

Er du under uddannelse, eller har været det for nyligt, og har haft fritidsjob inden for optikerfaget, så anbefaler Serviceforbundet – Urmagerne og Optikerne, at du tjekker din lønseddel en ekstra gang. Der kan være penge at hente.

I forbindelse med at vi har lavet løntjek for nogle studerende, er vi faldet over, at der ikke altid er etableret og afregnet Fritvalgs Lønkonto for de perioder, hvor du som studerende har været i fritidsjob.

Vi har set problemet i flere virksomhed, men vi er ikke klar over omfanget. Derfor opfordrer vi til, at alle studerende, der er i fritidsjob eller har været i fritidsjob, tjekker deres lønsedler.

Det gælder både studerende på bachelorer studiet, men også studerende på andre studier for eksempel på kandidatuddannelsen, som har fritidsjobbet i optikervirksomheder, der er overenskomstdækkede.

Er du I tvivl, om du er en af dem, der ikke har fået nogen Fritvalgs Lønkonto, men burde have den, er du velkommen til at sende dine lønsedler til os på uol@forbundet.dk, så tjekker vi det for dig.


Hvad er Fritvalgs Lønkonto

Fritvalgs Lønkontoen er en løbende opsparing, som din arbejdsgiver skal sætte til side til dig. Pengene kan bruges til ekstra løn i forbindelse med ferie, eller til at købe frihed til børns sygdom mv.

På langt de fleste lønsedler kan du se, hvad der løbende opspares på din Fritvalgs Lønkonto, og hvad saldoen er.

Når du afslutter ansættelsesforløbet, skal arbejdsgiveren afregne det beløb, der er indestående på Fritvalgs Lønkontoen.

Pr. 1. marts 2020 opsparer du løbende 5 procent af den ferieberettigede løn (Et eksempel: Har du tjent 4.000 kr. før SKAT pr. mdr., opspares der løbende hver måned 200 kr. på Fritvalgs Lønkontoen.)


Hvem har en Fritvalgs Lønkonto?

Er du I tvivl, om du er en af dem, der ikke har fået nogen Fritvalgs Lønkonto, er du velkommen til at sende dine lønsedler til os på uol@forbundet.dk, så tjekker vi det for dig.


Vigtige nyheder

COVID-19: Sådan bliver du vaccineret som optiker og optometriststuderende, og du skal selv sikre at du ”kommer på listen”

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har netop udmeldt, at de nu er klar til at påbegynde vaccination af sundhedspersoner i målgruppe 4,...

Læs mere her