Filmen Undtagelsen om mobning på arbejdspladsen har Danica Curcis, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Maria Christensen i hovedrollerne. SF Studios
Filmen Undtagelsen om mobning på arbejdspladsen har Danica Curcis, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Maria Christensen i hovedrollerne.
Foto: SF Studios
20. juli 2020

Mobning på jobbet: Ny film kan inspirere til at gøre noget ved det

Filmen Undtagelsen beskriver mobning på en lille arbejdsplads. Kender du signalerne og konsekvenserne af mobning? Og ved du, hvordan kan mobning på jobbet undgås?

En undersøgelse fra FH viser, at hver sjette lønmodtager bliver mobbet på jobbet. Se rundt på din arbejdsplads. Hvis I er 30 kolleger i alt, bliver statistisk set 5 af jer mobbet.

Dermed er mobning et stort og relevant problem på arbejdspladserne. Og du bør tænke over, om mobning også foregår der, hvor du arbejder. Og hvad du, dine kolleger og ledelsen kan gøre ved det. For mobning er et symptom på en dårlig kultur på arbejdspladsen.

Når der mobbes på jobbet, bliver en eller flere medarbejdere udstødt fra arbejdsfællesskabet. Det kan for eksempel være gennem chikane, bagtalelse, ignorering eller ved at blive valgt fra eller udelukket fra aktiviteter eller information.

Studier har påvist en øget risiko på 59 procent for at få hjertekarsygdomme hos ofre for mobning sammenlignet med medarbejdere, der ikke bliver mobbet. Desuden øges risikoen for at få angst og depression markant.


KONKURRENCEN ER SLUT OG VINDERNE HAR FÅET BESKED

Svar hurtigt og vind billetter til filmen Undtagelsen 
Filmen Undtagelsen er baseret på en bestseller af samme navn. Den er skrevet af Christian Jungersen i 2004. Den fortæller om en lille arbejdsplads med 4 medarbejdere. En dag får de trusselsmails, og det sætter gang i en byge af mistanker, misforståelser og mistro. Det giver et dårligt arbejdsmiljø, hvor konflikterne eskalerer.  

Se den officielle trailer

Deltag i konkurrence om 4x2 biografbilletter

Konkurrencen slutter 24. juli, hvorefter vi trækker lod om 4x2 billetter til filmen Undtagelsen, der vises i biografer i hele landet.

Vinderne får direkte besked på mail.

Læs mere om mobning på jobbet

10 gode råd til dig og dine kolleger

  1. Tag godt imod nye kolleger. Hjælp dem til at blive en del af fællesskabet og afsæt tid til oplæring.
  2. Tal respektfuldt og sig fra over for bagtalelse og destruktiv sladder.
  3. Respekter, at alle er forskellige og ikke opfører sig og tænker som dig.
  4. Anerkend hinandens faglighed, og hav tillid til, at din kollega gør sit bedste. Der er ingen, som er mere værdifulde end andre, bare fordi de eventuelt har en længere uddannelse eller en speciel placering på arbejdspladsen. I løfter i flok, og alle uanset faglig baggrund er nødvendige for at udføre arbejdsopgaverne.
  5. Løs konflikterne, inden de udvikler sig.
  6. Tag hånd om hinanden, især når der er travlt. I skal have det rart sammen også i pressede situationer.
  7. Giv hinanden feedback og anerkendelse. Alle bliver glade for en tak, godt gået, det klarede du hurtigt osv.
  8. Se ikke passivt på, hvis du oplever mobning. Grib ind og sig, at det ikke er i orden. Informer din arbejdsmiljørepræsentant eller leder.
  9. Vær opmærksom på dine kolleger. En ændret adfærd eller meget fravær kan skyldes private problemer eller problemer på jobbet.
  10. Tal med din arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller leder, hvis I ikke har en nedskrevet politik om mobning. Er der regler for at undgå og håndtere mobning, så er det nemmere at gøre noget ved det.

Vigtige nyheder

Mangler du at få udbetalt penge fra din Fritvalgs Lønkonto?

Har du valgt at få din Fritvalgs Lønkonto udbetalt som ekstra løn i forbindelse med din ferie, og undrer du dig over, hvorfor du endnu ikke har...

Læs mere her