Helligdage
Kend reglerne hvis du skal arbejde på helligdage.
Foto: Shutterstock
19. maj 2019

Få styr på reglerne for at arbejde på helligdage

Hvad med erstatningsfridage? Kan jeg holde ferie på en helligdag? Må min arbejdsgiver flytte min faste fridag til en helligdag? Hvilke dage er helligdage? Kend reglerne, så du ikke bliver snydt.

Selv om din arbejdsgiver burde have styr på reglerne for helligdage, så er det godt for dig at kende dem også. Her får du en oversigt over nogle af reglerne.

Får jeg en erstatningsfridag, hvis min fridag falder på en helligdag?
Ja, hvis du er fuldtidsansat og din faste fridag falder på en helligdag, så skal du i henhold til optikeroverenskomsten have en anden fridag i stedet.

Er du deltidsansat, og det er du i henhold til overenskomsten, hvis du er ansat mindre end 37 timer pr. uge, får du desværre ingen erstatningsfridag.

Er du ansat som chefoptiker, er der heller ingen aftale om erstatningsfridag, da det er dig selv, der planlægger din arbejdstid.

Kan jeg holde ferie på en helligdag?
Nej, i henhold til Ferieloven kan ferie ikke placeres på en helligdag. Ferieloven gælder for alle lønmodtagere, uanset om der er overenskomst eller ej på virksomheden.

Hvordan tæller timerne i min arbejdsplan?
Er du optiker og ansat under optikeroverenskomsten, beregner du arbejdstiden for helligdagen med det antal timer, du normalt skulle have arbejdet i henhold til din arbejdstidsplan.

Arbejder du normalt 9 timer på en fredag, så indgår St. Bededag med 9 timer i din arbejdsplan.

Må min arbejdsgiver flytte min faste fridag hen på en helligdag?
Nej. Hvis du normalt har fri hver onsdag, må arbejdsgiveren ikke flytte fridagen hen på for eksempel St. Bededag. 

Hvilke dage er helligdage?
Følgende dage er officielle helligdage:

Nytårsdag (1. januar), skærtorsdag, langfredag, påskedag, anden påskedag, store bededag, Kristi himmelfartsdag, pinsedag, anden pinsedag, første juledag (25. december) og anden juledag (26. december).

Grundlovsdag (5. juni) og juleaftensdag (24. december) er ikke helligdage, men det er aftalt i overenskomsterne for optikere, at de betragtes som helligdage.


Vigtige nyheder

Chefoptikerne er ikke glemt

Overenskomstforhandlingerne for chefoptikere ansat i F.A. Thiele A/S og Profil Optik Butikker A/S genoptages 8 juni.

Læs mere her