17. januar 2017

Tema i næste blad: Pres på optikernes autorisation: Sundhedsperson eller købmand?

TID&SYN februar 2017 har et stort tema om din autorisation og dit arbejde som optiker og optometrist. TID&SYN har været rundt i grænselandet, hvor optikeren både er sundhedsperson og købmand. Hvor går grænserne, og hvornår træder du over dem, og hvad sker der så, når bommen falder?

Bliver optikere og optometrister sat til arbejdsopgaver, som de ikke gennem deres uddannelse er klædt på til at udføre? Er der opgaver, som ligger på kanten af eller lige over, hvad autorisationen kan holde til? Bliver optikerne presset både i tid og på deres faglige område?

Det seneste års tid har der været røre om fundusfotografering og sundhedstjek, som tilbydes landet over både lokalt og i flere af de store optikkæder. Er optikerne autoriserede sundhedspersoner eller købmænd, der skal have kunder i butikken?

TID&SYN har været rundt i grænselandet, hvor fronterne er trukket op.

Du kan læse, at en overlæge på en øjenklinik mener, at optikerne skal lade være med at foretage fundusfotografering. Og vi har talt med et medlem af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, der er optiker, om hvordan en klage over en optiker behandles og afgøres.

Vi har en række råd om, hvordan man undgår en klagesag. Der er også et interview med en specialkonsulent i Dansk Sygeplejeråd om, hvad en klage gør ved den indklagede. De mener, at sundhedspersoner sættes i en gabestok.

Vi har også talt med Optikerforeningen om, hvad foreningen gør, når en optiker i en forretning rammes af en klage.

Spørgeskemaundersøgelsen om autorisation: Optikerne føler sig presset

I december 2016 satte Urmagerne og Optikerne en spørgeskemaundersøgelse i gang, hvor 19 spørgsmål om autorisation og den enkeltes arbejde skulle besvares. 169 svarede på spørgsmålene.

Undersøgelsen giver et billede af, hvordan det står til i grænselandet, hvor flere stadig oplever, at de presses på deres faglighed, og hvad de pålægges at skulle bruge deres personlige autorisation til.  Og hvor flere i deres kommentarer giver udtryk for, at de ved fundusfotografering frygter at overse noget og dermed få en klagesag på nakken. Der efterlyses klare retningslinjer og uddannelse. Derfor har TID&SYN også talt med Anette Pedersen, formand for Serviceforbundet – Urmagerne og Optikerne.

Bladet lander i din postkasse omkring 1. februar - god fornøjelse.

Illustration: Lars Refn

Vigtige nyheder

COVID-19: Sådan bliver du vaccineret som optiker og optometriststuderende, og du skal selv sikre at du ”kommer på listen”

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har netop udmeldt, at de nu er klar til at påbegynde vaccination af sundhedspersoner i målgruppe 4,...

Læs mere her